Biszkopty przekładam prostym kremem, ale sekretem jest owocowy mus. To ciasto bez pieczenia robię w 15 minut
To ciasto bez pieczenia jest inspirowane deserem tiramisu. Punkty wspólne to biszkopty przełożone delikatną masą, ale tu podobieństwa się kończą. Mój deser jest bez kawy, bez alkoholu i bez jajek, a całość wieńczy delikatny, owocowy mus. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy lub herbaty. To deser, który śmiało można przygotować dla gości.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia na biszkoptach?
Do zrobienia deseru najczęściej wykorzystuję podłużne biszkopty, takie same, jak to tiramisu. Ale mogą to być też zwykłe, okrągłe biszkopciki. Ponieważ u mnie w domu nie każdy pije i lubi kawę, do nasączenia biszkoptów najczęściej używam mocnej herbaty i świetnie się ta wersja u nas sprawdza, ale deser wychodzi też bardzo dobry z biszkoptami nasączonymi kawą.
Nie usztywniam nigdy kremu żadnymi dodatkami. Lubię, jeśli jest dość słodki, dlatego dodaję cukier, ale można ten składnik pominąć, jeśli zależy ci na obniżeniu kaloryczności. To ciasto bez pieczenia nie może się u mnie obyć bez warstwy owocowego musu. Może to być dowolny mus (ciasto na zdjęciu jest wyłożone musem na bazie przecieru truskawkowego, który miałam jeszcze zachowany w zamrażarce). Może to być np. gotowy mus mango albo marakuja (do kupienia w saszetkach). Można też, aby zrobić taki mus, zmiksować dowolne owoce (świetnie sprawdzi się mango).
Mus zagęszczam agarem. Z dwóch powodów. Po pierwsze chcę, aby zachował delikatną konsystencję musu, a nie tężał jak tradycyjna galaretka zrobiona na żelatynie. Po drugie, galaretki na agarze tężeją natychmiast po schłodzeniu, odpada więc długie czekanie. Oczywiście jeśli masz agaru, możesz wykorzystać także galaretkę lub czystą żelatynę, ważne jednak, aby na warstwę kremu wylać ją już schłodzoną i dopiero wstawić do lodówki.
Ciasto robię w takim samym naczyniu, jak tiramisu. Można też przygotować mniejsze porcje w pucharkach albo słoiczkach.
Przepis: Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
Deser idealny do kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 536 w każdej porcji
Składniki
- 24 podłużne biszkopty
- 1 szklanka mocnej herbaty earl grey
na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
na warstwę owocową:
- 3/4 szklanki musu owocowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka agaru
Sposób przygotowania
- Robienie masy owocowejMus schodź w lodówce. Agar rozpuść w gorącej wodzie i gotuj w malutkim naczyniu 2-3 minuty. Zahartuj częścią zimnego musu, dodaj cukier i wymieszaj z resztą musu.
- Robienie kremuŚmietankę, serek i cukier puder wrzuć do jednej miski. Ubij (mikserem lub robotem) na sztywno.
- Składanie ciastaBiszkopty i krem podziel na dwie części. Uszykuj miskę z herbatą. Układaj warstwami: namaczane w herbacie biszkopty, krem, namaczane biszkopty i znowu krem. Wygładź powierzchnię i wylej na wierzch mus owocowy. Odstaw do lodówki.
Jak podawać ciasto bez pieczenia na biszkoptach?
Ten deser można zajadać od razu, ale tego typu słodkości, zawsze są lepsze, jak swoje odstoją w lodówce. U mnie rzadko to się udaje, ale jeśli masz silną wolę lub szykujesz ciasto na imprezę, zrób je rano lub nawet wieczorem dnia poprzedniego. Gotowe ciasto można udekorować listkami świeżej mięty lub melisy.